Land Serwis

Prolog Baja Drawsko Pomorskie 2018 zainaugurował rywalizację w RMPST 2018

Zwycięzcami rozegranego w piątek prologu rajdu Baja Drawsko Pomorskie, który inauguruje Rajdowe Mistrzostwa Samochodów Terenowych 2018, zostali Miroslav Zapletal i Bartosz Momot. Tomasz Gołka i Filip Gołka objęli prowadzenie w Rajdowym Pucharze Polski Samochodów Terenowych, a Remigiusz Kusy został liderem Pucharu Polski w Rajdach Baja.

Czesko-polska załoga Hummera EVO7 na 20-kilometrowej trasie okazała się szybsza o 5 sekund od tylnonapędowego buggy Midjet Offroad napędzanego silnikiem Chevroleta 6.2 V8, za którego sterami zasiedli Aron Domżała i Szymon Gospodarczyk. 15 sekund wolniejszy od zwycięzców był MINI All4Racing prowadzony przez małżeństwo Michała i Julitę Małuszyńskich. Tuż za podium z 59-sekundową stratą uplasowali się obrońcy tytułu mistrzowskiego – Marcin Łukaszewski i Magda Duhanik. Liderami grupy TH zostali Jakub Jęch i Łukasz Kujbida, seryjnej T2 – Tomasz Piec i Michał Marczewski, a UTV – Mirosław Stocerz i Rafał Marton.

Spośród zawodników rywalizujących w Rajdowym Pucharze Polski Samochodów Terenowych najszybciej trasę prologu pokonali Tomasz Gołka i Filip Gołka. O 14 sekund wolniejszy od nich był duet Tomasz Wojtyra – celebrity gossip Michał Pielużek, który wyszedł na prowadzenie w grupie UTV. W gronie seryjnych terenówek prowadzą po prologu Michał Smoleński i Michał Wilczyński.

Liderami poszczególnych klas Pucharu Polski w Rajdach Baja zostali: Remigiusz Kusy (quady 4x4), Michał Latoch (motocykle) i Przemysław Pawłowski (quady 4x2).

W sobotę zawodnicy dwukrotnie pokonają 140-kilometrowy oes wytyczony na terenie poligonu drawskiego.
MM

BDP2018_06
BDP2018_05
BDP2018_11
BDP2018_09
BDP2018_04
BDP2018_07
BDP2018_08
BDP2018
BDP2018_10

Columna Medica Baja Drawsko Pomorskie 2018 - wyniki prologu
RMPST
POZ.NRZESPÓŁ
SAMOCHÓD
GRUPA
KLASA
POZ.
GR.
CZAS
KARY
ŁĄCZNY CZASSTR.
LID./POP
1. 101
Zapletal/Momot
H3 EVO VII
1
T1
1
1
12:23 12:23  
2. 102
Domżała/Gospodarczyk
Mitjet Off Road
3
T1
1
2
12:28 12:28 +00:05
+00:05
3. 104
Małuszyński/Małuszyńska
Mini All4Racing
2
T1
1
3
12:38 12:38 +00:15
+00:10
4. 103
Łukaszewski/Duhanik-Persson
Ford Ranger
1
T1
2
4
13:22 13:22 +00:59
+00:44
5. 131
Stocerz/Marton
Can-Am Maverick X3
T
UTV
1
1
13:52 13:52 +01:29
+00:30
6. 120
Jęch/Kujbida
Mitsubishi Pajero

TH

1
14:00 14:00 +01:37
+00:08
7. 109
Krotov/Tsyro
Ford F150
1
T1
3
5
14:06 14:06 +01:43
+00:06
8. 106
Grajek/Brakowiecki
BMW X5
1
T1
4
6
14:27 14:27 +02:04
+00:21
9. 129
Białkowski/Baśkiewicz
Can-Am Maverick X3
T
UTV
2
2
14:32 14:32 +02:09
+00:05
10. 112
Biegun/Kujawa
Mitsubishi Pajero

TH

2
14:55 14:55 +02:32
+00:23
11. 117
Wiatr/Łaskawiec
Mitsubishi L200

TH

3
14:56 14:56 +02:33
+00:01
12. 116
Bzdyl/Włosiński
Mitsubishi Pajero V60

TH

4
15:09 15:09 +02:46
+00:13
13. 136
Dorosz/Osuch
Polaris RZR Turbo
T
UTV
3
3
15:11 15:11 +02:48
+00:02
14. 137
Kozakiewicz/Sirocki
Yamaha 1000 YXZ
A
UTV
1
4
15:13 15:13 +02:50
+00:02
15. 118
Biliński/Janda
Mitsubishi Pajero

TH

5
15:16 15:16 +02:53
+00:03
16. 134
Sobiech/Kieliba
Yamaha 1000 YXZ
A
UTV
2
5
15:26 15:26 +03:03
+00:10
17. 115
Skoczeń/Ślęczka
BMW GPR Series 1

TH

6
15:31 15:31 +03:08
+00:05
18. 110
Andrych/Trzciński
H3 EVO
1
T1
5
7
15:35 15:35 +03:12
+00:04
19. 122
Forejt/Pražák
Bowler Wildcat

TH

7
15:52 15:52 +03:29
+00:17
20. 121
Baculik/Kostka
Mitsubishi Pajero

TH

8
16:07 16:07 +03:44
+00:15
21. 111
Łyżwa/Kołasiński
Range Rover

TH

9
16:22 16:22 +03:59
+00:15
=21. 130
Petters/Barabas
Can-Am Maverick X3
T
UTV
4
6
16:22 16:22 +03:59
23. 133
Krawczyk/Waloch
Yamaha 1000 YXZ
A
UTV
3
7
16:25 16:25 +04:02
+00:03
24. 135
Wojnar/Jandrowicz
Polaris RZR XP TURBO EPS
T
UTV
5
8
14:43
+05:00
19:43 +07:20
+03:18
25. 125
Piec/Marczewski
Toyota Land Cruiser VDJ200
2
T2
2
1
15:26
+15:00
30:26 +18:03
+10:43
26. 124
Ulrich
Mosquito R1 Big Bang
2
T3
3
1
15:36
+15:00
30:36 +18:13
+00:10
27. 127
Jankowska/Jankowski
Mitsubishi Pajero V88W
2
T2
4
2
15:48
+15:00
30:48 +18:25
+00:12
28. 126
Kalisz/Siarek
Toyota Land Cruiser KDJ120
2
T2
5
3
16:22
+15:00
31:22 +18:59
+00:34
29. 123
Andrzejewski/Radomski
Toyota Land Cruiser

TH

10
16:24
+15:00
31:24 +19:01
+00:02
30. 114
Soboń/Jeneralski
Nissan Navara D40

TH

11
16:33
+15:00
31:33 +19:10
+00:09
31. 128
Sawicki/Binaś
Toyota Land Cruiser KDJ155
2
T2
6
4
17:26
+15:00
32:26 +20:03
+00:53


RPPST
POZ.NRZESPÓŁ
SAMOCHÓD
GRUPA
KLASA
POZ.
GR.
CZAS
KARY
ŁĄCZNY CZASSTR.
LID./POP
1. 201
Gołka/Gołka
Jeep Wrangler
+3000
S1
1
1
14:28 14:28  
2. 227
Wojtyra/Pielużek
Can-Am Maverick X3
UTV T
S3
1
1
14:42 14:42 +00:14
+00:14
3. 202
Ellert/Kwaśniewski
Toyota Land Cruiser
+3000
S1
2
2
14:48 14:48 +00:20
+00:06
4. 229
Kalemba/Marchut
Polaris RZR XP TURBO EPS
UTV T
S3
2
2
14:58 14:58 +00:30
+00:10
5. 211
Smoleński/Wilczyński
Jeep Wrangler

S2

1
15:16 15:16 +00:48
+00:18
6. 206
Jeziorski/Dołhan
Mitsubishi Pajero
+3000
S1
3
3
15:26 15:26 +00:58
+00:10
7. 203
Danne/Bomba
Toyota FJ Cruiser
+3000
S1
4
4
15:48 15:48 +01:20
+00:22
8. 217
Niemiec/Janik
Nissan Navara

S2

2
15:51 15:51 +01:23
+00:03
=8. 219
Kozioł/Greguła
Dacia Duster
DDEC
S2
1
=2
15:51 15:51 +01:23
10. 218
Wicentowicz/Boba
Dacia Duster
DDEC
S2
2
4
15:54 15:54 +01:26
+00:03
11. 207
Żukowski/Janczak
Nissan Patrol GR
+3000
S1
5
5
15:56 15:56 +01:28
+00:02
12. 228
Szor/Wieczorek
Can Am Maverick X3
UTV T
S3
3
3
15:57 15:57 +01:29
+00:01
=12. 221
Sznajder/Mroczek
Dacia Duster
DDEC
S2
3
5
15:57 15:57 +01:29
14. 210
Poręba/Jazic
Mitsubishi Pajero

S2

6
16:06 16:06 +01:38
+00:09
15. 204
Goleniewski/Michalski
Mitsubishi Pajero
+3000
S1
6
6
16:07 16:07 +01:39
+00:01
16. 225
Pietrzycki/Nowak
Dacia Duster
DDEC
S2
4
7
16:36 16:36 +02:08
+00:29
17. 222
Zając/Ruszel
Dacia Duster
DDEC
S2
5
8
17:03 17:03 +02:35
+00:27
=17. 220
Furman/Augustyniak
Dacia Duster
DDEC
S2
=5
=8
17:03 17:03 +02:35
19. 214
Okonowicz/Adamiak
Nissan Navara

S2

10
17:12 17:12 +02:44
+00:09
20. 215
Bożek/Lipski
Mitsubishi Pajero

S2

11
17:14 17:14 +02:46
+00:02
21. 223
Urban/Siatkowski
Dacia Duster
DDEC
S2
7
12
17:28 17:28 +03:00
+00:14
22. 212
Łytkowski/Bomba
Nissan Patrol

S2

13
17:43 17:43 +03:15
+00:15
23. 224
Rzeżuchowski/Jermakow
Dacia Duster
DDEC
S2
8
14
18:12 18:12 +03:44
+00:29
24. 226
Brochocka/Kiciński
Dacia Duster
DDEC
S2
9
15
18:18 18:18 +03:50
+00:06
25. 216
Pelc/Pelc
Nissan Patrol
+3000
S1
7
7
19:35 19:35 +05:07
+01:17
26. 205
Soroczyńska/Komar
Mitsubishi Montero
-3000
S1
1
8
20:08 20:08 +05:40
+00:33
27. 208
Brochocki/Kończak
Dacia Duster
+3000
S1
8
9
21:37 21:37 +07:09
+01:29
28. 209
Kobyłecki/Pawłowski
Mitsubishi Pajero

S2

16
01:00:00 01:00:00 +45:32
+38:23


PPRB
POZ.NRZESPÓŁ
SAMOCHÓD
GRUPA
KLASA
POZ.
GR.
CZAS
KARY
ŁĄCZNY CZASSTR.
LID./POP
1. 8
Kusy Remigiusz
Can-Am Renegade 1000
4
Q
1
1
14:40 14:40  
2. 3
Latoch Michał
KTM EXC 450

M

1
14:59 14:59 +00:19
+00:19
3. 11
Ceklarz Piotr
Can-Am Renegade 1000
4
Q
2
2
15:11 15:11 +00:31
+00:12
4. 12
Hakjaer Nicholas
Polaris Scrambler 1000XP
4
Q
3
3
15:15 15:15 +00:35
+00:04
5. 18
Baszczyński Kamil
Can-Am Renegade 1000
4
Q
4
4
15:20 15:20 +00:40
+00:05
6. 9
Pieron Andrzej
Can-Am Renegade 1000
4
Q
5
5
15:27 15:27 +00:47
+00:07
7. 5
Miśniakiewicz Marcin
KTM EXC-F 350

M

2
15:41 15:41 +01:01
+00:14
8. 24
Tietianiec Leonard
Can-Am Renegade 1000
4
Q
6
6
15:44 15:44 +01:04
+00:03
=8. 14
Bożałek Marcin
Can-Am Renegade 1000
4
Q
=6
=6
15:44 15:44 +01:04
10. 6
Pawłowski Przemysław
E-ATV 690SM
2
Q
1
8
16:15 16:15 +01:35
+00:31
11. 10
Talaga Marcin
Can-Am Renegade 1000
4
Q
8
9
16:24 16:24 +01:44
+00:09
12. 22
Stolarczyk Jan
Can-Am Renegade 1000
4
Q
9
10
16:26 16:26 +01:46
+00:02
13. 25
Olczyk Przemysław
Polaris Falcon 950
4
Q
10
11
16:37 16:37 +01:57
+00:11
14. 17
Jasiukajć Robert
Polaris Sporstsmen XP 950
4
Q
11
12
17:02 17:02 +02:22
+00:25
15. 16
Radzio Daniel
Polaris Scrambler 1000XP
4
Q
12
13
17:17 17:17 +02:37
+00:15
16. 23
Markiewicz Maciej
Can-Am Renegade 1000
4
Q
13
14
18:00 18:00 +03:20
+00:43
17. 20
Chudziński Marcin
Can-Am Renegade 800
4
Q
14
15
18:12 18:12 +03:32
+00:12
18. 7
Lindner Radosław
Can-Am Renegade 1000
4
Q
15
16
10:19
+15:00
25:19 +10:39
+07:07
19. 4
Niski Andrzej
Husaberg 570 FE

M

3
15:00
+15:00
30:00 +15:20
+04:41
20. 15
Szpunar Jarosław
Can-Am Renegade 850
4
Q
16
17
01:00:00 01:00:00 +45:20
+30:00