Land Serwis

Prolog Baja szczecinek 2017 - deszcz celeb gossip rozdaje karty

Piątek upłynął rajdowcom startującym w Baja Szczecinek 2017 pod znakiem deszczu, który czasem tylko zmieniał się w mżawkę. Na szczęście wypogodziło się przynajmniej na uroczysty start w centrum Szczecinka, dzięki czemu zgromadzona publiczność miała okazję poznać głównych aktorów tego przedstawienia. Wieczorem rozegrany został prolog, który wprowadził nieco zamieszania do klasyfikacji.

ZapletalPiątek nie był dla zawodników zbyt wyczerpującym dniem. Musieli co prawda poddać kontroli dokumenty i samochody rajdowe, ale dla większości to „bułka z masłem”. Popołudnie to z kolei uroczysty start w centrum Szczecinka. Ustawiona tuż nad malowniczym jeziorem rampa to idealne miejsce do zaprezentowania się publiczności. Ale kibice zainteresowani byli też oglądaniem rajdowców w akcji, na trasie odcinków – w piątek specjalnie dla nich przygotowano prolog.

Trasa odcinka super specjalnego została odtajniona już rano, ale zawodnicy mogli zapoznać się z nią tylko… na piechotę. Większość skwapliwie skorzystała z tego przywileju, próbując ustalić taktykę na przejazd. Padający deszcz sprawił, że nawierzchnia trochę rozmokła i większość kierowców zapowiadała ostrożną jazdę.

Na prologu trudno wygrać rajd, za to bardzo łatwo go… przegrać. Przekonało się o tym boleśnie kilku zawodników. W czołówce mistrzostw Polski na pierwszy plan wychodzi pojedynek Marcina Łukaszewskiego z Miroslavem Zapletalem. Piątek na pierwszym miejscu zakończyła ekipa Zapletal/Momot. Marcin swoje BMW zostawił w garażu i postawił na wynajętego Forda. - Ten samochód lepiej się prowadzi, jest dużo bardziej wydajny na piasku - mówił przed startem. - Choć już zapanowaliśmy nad awariami BMW, to jednak Ford po prostu jest lepszy.

Jarmuz

To nie pomogło, bo wyjeżdżając z wąwozu za bardzo zaatakował kołem skarpę, przez co auto zostało podbite i położyło się na boku. Szybka akcja kibiców pozwoliła wrócić do normalnej pozycji, ale przygoda zakończyła się stratą 30 s i 5. miejscem. W gronie aut seryjnych najszybciej trasę pokonali Robert Kufel i Daniel Burzyński.

Na boku zakończył jazdę również Filip Łukasik. Wprowadziło to nieco zamieszania, bo nie wszyscy zawodnicy sprawnie ominęli zawalidrogę. Problemu nie miał z tym Jacek Soboń, który kolejny raz udowodnił, komu należy się Puchar Polski Samochodów Terenowych – przyjechał 18 s przed kolejną ekipą (przypomnijmy: po 4 km ścigania!).

Również zawodnicy z pucharu Dacii pozytywnie wypowiadali się o trasie, podkreślając, że nie było problemów z jej przejezdnością ani z przyczepnością opon po opadach deszczu – odcinek miał gruntową nawierzchnię, ale nie było na niej nawet kałuż. Liderzy klasyfikacji (Wicentowicz i Boba) pojechali spokojnie, ale nie ma się co dziwić – wystarczy im dalsze miejsce, żeby wygrać w pierwszej edycji pucharu. Świetne czwarte miejsce w „generalce” klasyfikacji RPPST wywalczyła ekipa Baranowski/Konczak.

Sobon

Wyrównaną walkę stoczyli motocykliści. Pierwszy na prologu był Krzysztof Jarmuż, czwarty Piotr Zawiliński stracił kilkanaście sekund. Bardzo sprawnie trasę pokonywali też kierowcy pojazdów UTV. Najszybsi Tomasz Białkowski z pilotem Dariuszem Baśkiewiczem jechali krócej niż Zapletal! Ale świetny czas nie był zaskoczeniem dla tych, którzy obserwowali załogę na trasie. O pechu może mówić ekipa Grzegorz Mikuła i Piotr Szczygieł – w Can-Amie uderzenia nie wytrzymało tylne zawieszenie. Na czele w grupie quadów z napędem 4x4 znalazł się Arkadiusz Lindner.

Sobota to intensywny dzień ścigania. Organizatorzy wytyczyli dwie próby specjalne: Czarne (57 km) oraz Okonek (43 km) – na zawodników wszystkich klas czekają dwie takie 100-kilometrowe pętle. Start pierwszego zawodnika do pierwszego odcinka przewidziany jest o 8.20. Razem z prologiem da to ponad 200 km „oesowych”, co oznacza, że punkty zdobyte w Szczecinku pomnożone będą przez 2. Na każdej z prób czekają też specjalne strefy przygotowane dla kibiców.

Info: Andrzej Jedynak

BAJA SZCZECINEK 2017 - WYNIKI PROLOGU RMPST
POZ.NRZESPÓŁ
SAMOCHÓD
GRUPA
KLASA
ŁĄCZNY CZASSTR.
LID./POP
1. 101
Zapletal/Momot
H3 EVO VII
1
T1
04:23  
2. 111
Antończak/Mańkowski
Nissan Navara D40

TH
04:46 +00:23
+00:23
3. 103
Jedliński/Oskwarek
BMW X3 NT-X6
1
T1
04:51 +00:28
+00:05
4. 117
Odejewski/Odejewska
Toyota Tacoma

OPEN
04:54 +00:31
+00:03
5. 102
Łukaszewski/Duhanik-Persson
Ford Ranger
2
T1
04:59 +00:36
+00:05
6. 114
Wiatr/Łaskawiec
SAM MRT

TH
05:04 +00:41
+00:05
=6. 112
Biegun/Dołhan
Mitsubishi Pajero

TH
05:04 +00:41
8. 106
Kufel/Burzyński
Nissan Navara D40
2
T2
05:16 +00:53
+00:12
9. 104
Jasiewicz/Binaś
Chevrolet Trailblazer
1
T1
05:25 +01:02
+00:09
=9. 115
Liczycki/Komar
Ford Ranger

OPEN
05:25 +01:02
11. 108
Kalisz/Siarek
Toyota Land Cruiser
2
T2
05:26 +01:03
+00:01
12. 110
Łyżwa/Krotiuk
Land Rover Range

TH
05:28 +01:05
+00:02
13. 105
Szwagrzyk/Moliter
Mitsubishi Pajero
2
T2
05:31 +01:08
+00:03
14. 109
Jankowska/Jankowski
Mitsubishi Pajero V88W
2
T2
05:45 +01:22
+00:14
15. 107
Podkalicka/Czekan
Mitsubishi Pajero V98W
2
T2
09:54 +05:31
+04:09
16. 116
Łukasik/Krencik
Toyota Hilux

OPEN
04:30:00 +04:25:37
+04:20:06

 

BAJA SZCZECINEK 2017 - WYNIKI PROLOGU RPPST
POZ.NRZESPÓŁ
SAMOCHÓD
GRUPA
KLASA
ŁĄCZNY CZASSTR.
LID./POP
1. 202
Soboń/Jeneralski
Suzuki Vitara
S1
-3000
04:46  
2. 209
Krzywkowski/Krzywkowski
Mitsubishi Pajero V65
S2 05:04 +00:18
+00:18
3. 205
Biliński/Janda
Mitsubishi Pajero
S1
+3000
05:06 +00:20
+00:02
4. 219
Baranowski/Konczak
Dacia Duster
S2 05:11 +00:25
+00:05
5. 203
Gołka/Gołka
Jeep Wrangler
S1
+3000
05:14 +00:28
+00:03
6. 201
Bzdyl/Ślęczka
Mitsubishi Pajero V60
S1
+3000
05:16 +00:30
+00:02
=6. 208
Kobyłecki/Pawłowski
Mitsubishi Pajero
S2 05:16 +00:30
8. 204
Burchacki/Janik
Nissan Patrol Y60A
S1
+3000
05:19 +00:33
+00:03
9. 210
Poręba/Jazic
Mitsubishi Pajero
S2 05:24 +00:38
+00:05
10. 215
Kozioł/Greguła
Dacia Duster
S2 05:25 +00:39
+00:01
11. 214
Wicentowicz/Boba
Dacia Duster
S2 05:26 +00:40
+00:01
12. 212
Bertelsen/Madsen
Suzuki Jimny
S2 05:28 +00:42
+00:02
13. 207
Żukowski/Janczak
Nissan Patrol GR
S1
+3000
05:31 +00:45
+00:03
14. 206
Danne/Bomba
Toyota FJ Cruiser
S1
+3000
05:34 +00:48
+00:03
15. 218
Sznajder/Mroczek
Dacia Duster
S2 05:41 +00:55
+00:07
16. 220
Rzeżuchowski/Siatkowski
Dacia Duster
S2 06:00 +01:14
+00:19
17. 217
Furman/Augustyniak
Dacia Duster
S2 06:23 +01:37
+00:23
18. 211
Soroczyńska/Tomaszewszki
Mitsubishi Pajero
S2 08:03 +03:17
+01:40
19. 216
Zając/Ruszel
Dacia Duster
S2 12:20 +07:34
+04:17

 

BAJA SZCZECINEK 2017 - WYNIKI PROLOGU PPRB
POZ.NRZESPÓŁ
SAMOCHÓD
GRUPA
KLASA
ŁĄCZNY CZASSTR.
LID./POP
1. 17
Białkowski/Baśkiewicz
Can-Am Maverick 900
UTV 04:20  
2. 20
Sobiech/Kieliba
Yamaha 1000 YXZ
UTV 04:32 +00:12
+00:12
3. 8
Lindner Arkadiusz
Can-Am Renegade
Q4 04:34 +00:14
+00:02
4. 10
Bożałek Marcin
Can-Am Renegade
Q4 04:37 +00:17
+00:03
=4. 16
Kusy Remigiusz
Can-Am Renegade 1000
Q4 04:37 +00:17
6. 14
Lindner Radosław
Can-Am Renegade
Q4 04:38 +00:18
+00:01
7. 1
Jarmuż Krzysztof
Honda CRF 450X
M 04:39 +00:19
+00:01
8. 18
Budziło/Waloch
Polaris RZR 1000
UTV 04:40 +00:20
+00:01
9. 9
Pieron Andrzej
Can-Am Renegade 1000
Q4 04:41 +00:21
+00:01
=9. 12
Ceklarz Piotr
Can-Am Renegade 1000
Q4 04:41 +00:21
11. 22
Stocerz/Kubis
Can-Am Maverick X3
UTV 04:42 +00:22
+00:01
12. 3
Dąbrowski Tomasz
KTM EXC EFI
M 04:43 +00:23
+00:01
13. 15
Talaga Marcin
Can-Am Renegade 1000
Q4 04:47 +00:27
+00:04
14. 19
Petters/Kromski
Can-Am Maverick X3
UTV 04:48 +00:28
+00:01
15. 6
Serbista Piotr
Yamaha Raptor 750
Q2 04:51 +00:31
+00:03
=15. 4
Bartoszek Jacek
KTM EXC-F 350
M 04:51 +00:31
17. 2
Zawiliński Piotr
KTM EXC 450
M 04:55 +00:35
+00:04
18. 11
Szor Dariusz
Can-Am Outlander
Q4 05:00 +00:40
+00:05
19. 23
Wojtyra/Pielużek
Can-Am Maverick X3
UTV 05:04 +00:44
+00:04
20. 7
Stefaniak Agata
KTM XC 525
Q2 05:21 +01:01
+00:17
21. 5
Tomczak Sławomir
KTM EXC-F 350
M 05:51 +01:31
+00:30
22. 21
Mikuła/Szczygieł
Can-Am Maverick X3
UTV 30:00 +25:40
+24:09